Global Education - Σπουδές στο Εξωτερικό


Αρχική » Φαρμακευτική στην Ιταλία

Φαρμακευτική στην Ιταλία

 

Ο φοιτητής που εξετάζει τις επιλογές του για σπουδές στη Φαρμακευτική σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, μπορεί να εξετάσει και την εναλλακτική της Ιταλίας. Η ειδικότητα του Φαρμακοποιού κυριολεκτικά δεσπόζει, αφού προσφέρεται από πλέον των είκοσι κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα σε ιταλόφωνα προγράμματα και ένα αγγλόφωνο από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata στη Ρώμη (λεπτομέρειες πιο κάτω).

Εκτός από τη διδασκαλία σε τάξη, οι σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν σε εργαστήρια, να πάρουν μέρος σε ειδικά σεμινάρια, κ.λπ. Πρέπει να σημειωθεί, εν τούτοις, ότι λόγω αυξημένης ζήτησης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κινούνται γρήγορα (περί τον Ιούλιο βγαίνει η σχετική εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας της Ιταλίας). Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στο αγγλόφωνο τμήμα του Tor Vergata, οι διαθέσιμες θέσεις δεν ξεπερνούν τις ογδόντα (80) για τους υποψηφίους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To μόνο αγγλόφωνο πρόγραμμα Φαρμακευτικής στην Ιταλία, αυτήν τη στιγμή, προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata στη Ρώμη και διεξάγεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ. Η διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στα πέντε (5) χρόνια και οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος (Diploma). Στο τέλος των σπουδών του, ο φοιτητής καλείται να συγγράψει τη διπλωματική του εργασία. Στον προπτυχιακό κύκλο σπουδων περιλαμβάνεται και η πρακτική εξάσκηση. Τα δίδακτρα, όπως και στην περίπτωση των Ιατρικών και Οδοντιατρικών σχολών, αποτελούν συνάρτηση δύο παραγόντων: α) της οικονομικής κατάστασης των υποψηφίων και β) του τρόπου με τον οποίο η κάθε σχολή έχει κατατάξει το πρόγραμμά της («φτηνό»-«ακριβό»-«πολύ ακριβό»). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με βάση τους προαναφερθέντες παράγοντες, ένας φοιτητής μπορεί να πληρώσει από 500-4.000 Ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό, προστίθενται τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης. Γενικά, ο ξένος φοιτητής στην Ιταλία χρειάζεται περίπου 1.000-1.200 Ευρώ τον μήνα. Πάντως, για τους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές προβλέπονται υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια, που διατίθενται μέσω του κρατικού φορέα DSU (Diritto allo studio universitario).

Η εισαγωγή στα ιταλόφωνα τμήματα Φαρμακευτικής στην Ιταλία διαφέρει από τις άλλες ειδικότητες. Εδώ δεν διαγωνίζεται ο υποψήφιος στις πανιταλικές εξετάσεις, αλλά στις αντίστοιχες ενδοπανεπιστημιακές, όπως τις ορίζει κάθε τμήμα ξεχωριστά (λαμβάνουν χώρα τον Σεπτέμβριο). Παλαιότερα, η εγγραφή στα τμήματα Φαρμακευτικής ήταν γενικά ελεύθερη, χωρίς την απαίτηση εξέτασης του υποψηφίου. Πλέον, οι πλείστες Φαρμακευτικές διαθέτουν τον δικό τους εισαγωγικό διαγωνισμό, ο οποίος διαφέρει σε βαθμό δυσκολίας ανά σχολή. Υπενθυμίζουμε ότι για τις υπόλοιπες ειδικότητες, η εισαγωγή γίνεται μέσω των πανιταλικών εξετάσεων για τα ιταλόφωνα, και μέσω του IMAT για τα αγγλόφωνα τμήματα.

Πιο αναλυτικά, τα Πανεπιστήμια που διαθέτουν προγράμματα Φαρμακευτικής είναι τα ακόλουθα:
Catania (Κατάνια), Perugia (Περούτζια), Salerno (Σαλέρνο), Sassari (Σάσαρι), Trieste (Τεργιέστη), Torino (Τορίνο), Camerino (Καμερίνο), Pisa (Πίζα), Chieti (Κιέτι), Siena (Σιένα), Messina (Μεσσίνα), Modena (Μοδένα), Urbino (Ουρμπίνο), Napoli (Νάπολη), Genova (Γένοβα), Padova (Πάντοβα), Ferrara (Φερράρα), Firenze (Φλωρεντία), Cagliari (Κάλιαρι), Bari (Μπάρι), Bologna (Μπολόνια), Pavia (Παβία), Catanzaro (Κατάντζαρο), Cosenza (Κοσέντζα), Milano (Μιλάνο), Università Carlo Cattaneo (Καστελλάντζα), Sapienza Università di Roma (Ρώμη)

 

Άλλες ειδικότητες στην Ιταλία