Global Education - Σπουδές στο Εξωτερικό


Αρχική » Ιατρική στην Ιταλία

Ιατρική στην Ιταλία

 

Ο φοιτητής που θα επιλέξει να σπουδάσει Ιατρική στην Ιταλία μπορεί να επιλέξει μεταξύ διάφορων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που προσφέρουν μία πληθώρα από προγράμματα. Μέχρι το 2007 υπήρχαν μόνον ιταλόφωνα προγράμματα. Την τελευταία πενταετία έχουν εγκαινιαστεί τα πρώτα αγγλόφωνα προγράμματα Ιατρικής στην Ιταλία, με σκοπό να προσελκύσουν φοιτητές από όλον τον κόσμο.

Η διάρκεια των σπουδών είναι έξι (6) χρόνια και οδηγεί στην απόκτηση τίτλου Master. Τα δίδακτρα στα κρατικά ιδρύματα καθορίζονται από δύο παράγοντες: α) το ετήσιο εισόδημα του φοιτητή και β) την κατάταξη του προγράμματος από το ίδιο το ίδρυμα σε τέσσερις κατηγορίες ακρίβειας. Τα ιατρικά προγράμματα συνήθως εμπίπτουν στην τέταρτη κατηγορία, αυτήν των πολύ ακριβών σπουδών. Επίσης, τα περισσότερα πανεπιστήμια ορίζουν την καταβολή ενός πάγιου ποσού ετησίως για κάθε φοιτητή, που κυμαίνεται από 150-500 Ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένας πολύ φτωχός φοιτητής (λιγότερα από 12.000 Ευρώ τον χρόνο) θα καταβάλει μόνον το πάγιο ποσό, ενώ ένας πολύ πλούσιος (περισσότερα από 70.000 Ευρώ ετησίως) θα πληρώσει γύρω στα 4,000 Ευρώ (3,500 συν το πάγιο ποσό). Ειδικά, στο ιδιωτκό πανεπιστήμιο “San Raffaele” του Μιλάνου, τα δίδακτρα κυμαίνονται στα 18.500 Ευρώ ετησίως. Στα προβλεπόμενα δίδακτρα θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης (γύρω στα 1.000-1.200 Ευρώ μηνιαίως). Για τους φοιτητές που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, προβλέπονται υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια, που χορηγούνται μέσω του κρατικού φορέα DSU (Diritto allo studio universitario).

 

Η εισαγωγή στα αγγλόφωνα τμήματα Ιατρικής στην Ιταλία γίνεται μέσω του τεστ IMAT (International Medical Admissions Test), που αποτελεί το ισοδύναμο αγγλόφωνο τεστ του αντίστοιχου ιταλικού στο οποίο διαγωνίζονται οι υποψήφιοι για τα ιταλόφωνα τμήματα. Το IMAT διεξάγεται με τη συνεργασία του πανεπιστημίου του Cambridge. Η γραπτή δοκιμασία, διενεργείται στα εξεταστικά κέντρα του εκάστοτε πανεπιστημίου καθώς επίσης και σε εξεταστικά κέντρα που ορίζονται στις πρωτεύουσες διαφόρων χωρών (Αργεντινή, Μπαχρέιν, Βραζιλία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική). Από το 2013, το τεστ θα λαμβάνει χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία. Το τέστ περιλαμβάνει 60 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών με δυνατότητα 5 απαντήσεων για κάθε ερώτηση πάνω στην προκαθορισμένη από το ιταλικό Υπουργείο Παιδείας ύλη. Στο σύνολο των 60 ερωτήσεων, οι 30 ερωτήσεις (50%) είναι Γενικών Γνώσεων και Λογικής Συλλογιστικής (General Knowledge and Logical Reasoning) και οι υπόλοιπες 30 ερωτήσεις (50%) Επιστημονικής Γνώσης (Scientific Knowledge) κατανεμόμενες ως εξής: Βιολογία (14), Χημεία (8), Μαθηματικά και Φυσική (8). Κάθε σωστή απάντηση βαθμολογείται με +1.5 μόρια, κάθε λανθασμένη απάντηση με -0.40 μόρια και κάθε αναπάντητη ερώτηση με 0 μόρια, η δε τελική βαθμολογία του σπουδαστή εάν είναι μεγαλύτερη των 20 μορίων αναρτάται με φθίνουσα σειρά στο site του Πανεπιστημίου που έγινε αρχικά η αίτηση.

 

Η φοίτηση σε ιατρικά τμήματα στην Ιταλία περιλαμβάνει, εκτός από τη διδασκαλία σε τάξη, και μία σειρά από άλλες δραστηριότητες: Πρακτική εξάσκηση σε νοσοκομεία και κλινικές, ειδικά σεμινάρια, εργαστηριακές έρευνες κ.ά. Τέλος, μετά την απόκτηση του τίτλου σπουδών, ο νέος ιατρός πρέπει να αποκτήσει την ειδικότητα του σε κάποιο νοσοκομείο.

Τα Πανεπιστημια που προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα Ιατρικής είναι τα ακόλουθα επτά:
Università degli Studi di Bari (Μπάρι), Università degli Studi di Milano (Μιλάνο), Università degli Studi “Vita Salute San Raffaele” di Milano (Μιλάνο), Università degli Studi “Seconda Università” di Napoli (Νάπολη), Università degli Studi di Pavia (Παβία), Università degli Studi “La Sapienza” di Roma (Ρώμη), Università degli Studi “Tor Vergata” di Roma (Ρώμη).

Ιταλόφωνα προγράμματα προσφέρουν τα ακόλουθα Πανεπιστήμια:
Bari (Mπάρι), Brescia (Μπρέσια), Campus Bi-medico (Ρώμη), Bologna (Μπολόνια), Cagliari (Κάλιαρι), Catania (Κατάνια), Catanzaro (Κατάντζαρο), Sacro Cuore (Μιλάνο), Chieti (Κιέτι), Ferrara (Φερράρα), Firenze (Φλωρεντία), Genova (Γένοβα), Insubria (Ινσουβρία), l’ Aquila (Άκουιλα), Messina (Μεσσίνα), Milano (Μιλάνο), Milano-Bicocca (Μιλάνο), Napoli (Νάπολη), Napoli II (Νάπολη), Padova (Πάντοβα), Palermo (Παλέρμο), Parma (Πάρμα), Pavia (Παβία), Perugia (Περούτζια), Pisa (Πίζα), La Sapienza (Ρώμη), Tor Vergata (Ρώμη), Salerno (Σαλέρνο), Sassari (Σάσαρι), Siena (Σιένα), Trieste (Τεργιέστη), Torino (Τορίνο), Udine (Ούντινε), Verona (Βερόνα), Vita-Salute San Raffaele (Μιλάνο)

 

Άλλες ειδικότητες στην Ιταλία