Global Education - Σπουδές στο Εξωτερικό


Αρχική » Πανεπιστήμια Ιταλίας

Πανεπιστήμια Ιταλίας

 

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Σύστημα

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ιταλία περιλαμβάνει ιταλόφωνα και αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών. Οι υποψήφιοι που ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να διαγωνιστούν στις πανιταλικές εξετάσεις που διοργανώνονται από το ιταλικό Υπουργείο Παιδείας. Ο υποψήφιος διαγωνίζεται στην έδρα (ή τις έδρες) του πανεπιστημίου της επιλογής του σε 80 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, που καλύπτουν την αντίστοιχη προς την ειδικότητά του ύλη (π.χ. για τις Ιατρικές σχολές: μαθηματικά, φυσική, βιολογία και χημεία). Μεγάλο ποσοστό των ερωτήσεων (35-50%) καταλαμβάνουν και οι ερωτήσεις γενικής κουλτούρας.

Η βαθμολόγηση του υποψηφίου γίνεται με βάση το ακόλουθο σύστημα: Η κάθε σωστή ερώτηση κερδίζει έναν πόντο (+1), η εσφαλμένη χάνει ένα τέταρτο του πόντου (-0,25) και αυτή που δεν απαντήθηκε δεν προκαλεί ουδεμία αυξομείωση. Εισάγονται εκείνοι που σημείωσαν καλύτερη επίδοση, μέχρι να καλυφθούν οι προσφερόμενες θέσεις.

Για κάποιες ειδικότητες (όπως είναι η Φαρμακευτική) είτε δεν γίνονται εξετάσεις, είτε υπάρχουν σε ενδοπανεπιστημιακό επίπεδο. Οι πανιταλικές εξετάσεις διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο. Η ακριβής ημερομηνία ανακοινώνεται από το ιταλικό Υπουργείο Παιδείας. Η γλώσσα του τεστ είναι είτε η ιταλική, είτε η αγγλική (τεστ IMAT, που διενεργείται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Cambridge), ανάλογα με τη γλώσσα του προγράμματος για το οποίο διαγωνίζεται ο υποψήφιος.

Η επιτυχής ολοκλήρωση σπουδών σε ιταλικό πανεπιστήμιο μπορεί να οδηγήσει στην απόκτηση των ακόλουθων τίτλων:
  • Πτυχίο (Laurea): 3 ή 5-6 συνεχόμενα χρόνια συνεχόμενων σπουδών για την απόκτηση και μεταπτυχιακού τίτλου.
  • Master (Laurea Magistrale/Specialistica): 2 χρόνια.
  • Διδακτορικός τίτλος (Dottorato di ricerca): 3-5 χρόνια.

 

Δίδακτρα / Κόστος Διαβίωσης

Τα δίδακτρα (εφόσον μιλάμε για κρατικά ιδρύματα) διαμορφώνονται βάσει δύο παραγόντων: α) το ετήσιο εισόδημα του φοιτητή και β) την κατάταξη του προγράμματος από το ίδιο το ίδρυμα σε τέσσερις κατηγορίες ακρίβειας. Επίσης, οι φοιτητές καλούνται να καταβάλουν ένα πάγιο ποσό ετησίως, που ποικίλλει ανά ίδρυμα (από 150-500 Ευρώ). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένας πολύ φτωχός φοιτητής (λιγότερα από 12.000 Ευρώ τον χρόνο) θα καταβάλει μόνον το πάγιο ποσό, ενώ ένας πολύ πλούσιος (περισσότερα από 70.000 Ευρώ ετησίως) θα πληρώσει γύρω στα 3.500, συν το πάγιο ποσό. Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα δίδακτρα είναι σαφώς ανώτερα. Στα προβλεπόμενα δίδακτρα θα πρέπει να προστεθούν και τα έξοδα διαμονής και διαβίωσης (γύρω στα 1.000-1.200 Ευρώ μηνιαίως). Για τους φοιτητές, πάντως, που αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, προβλέπονται υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια, που χορηγούνται μέσω του κρατικού φορέα DSU (Diritto allo studio universitario).

 

Πανεπιστήμια της Ιταλίας

Στα παρακάτω Πανεπιστήμια της Ιταλίας φοιτούν οι φοιτητές της Global Education:

Sassari (Σάσαρι), Napoli (Νάπολη), Perugia (Περούτζια), Ferrara (Φερράρα), Trieste (Τεργιέστη), Brescia (Μπρέσια), Bari (Μπάρι), Bologna (Μπολόνια), Camerino (Καμερίνο), Messina (Μεσσίνα), Parma (Πάρμα), Pisa (Πίζα), Teramo (Επαρχία του Τέραμο), Torino (Τορίνο), Milano (Μιλάνο), Cattolica del Sacro Cuore (Μιλάνο), Milano Bicocca (Μιλάνο), San Raffaele Milano (Μιλάνο), Pavia (Παβία), La Sapienza Roma (Ρώμη), G. D'Annunzio Chieti (Κιέτι), Carlo Bo, Urbino (Ουρμπίνο), Firenze (Φλωρεντία), LUMSA - Psicologia (Ρώμη), “Vita Salute San Raffaele” di Milano (Μιλάνο), “Tor Vergata” di Roma (Ρώμη), Padova (Πάντοβα), Verona (Βερόνα), “Seconda Università” di Napoli (Νάπολη), Politecnico di Milano (Μιλάνο), Cagliari (Κάλιαρι), Catania (Κατάνια), Catanzaro (Κατάντζαρο), Sacro Cuore (Μιλάνο), Genova (Γένοβα), Insubria (Ινσουβρία), l’ Aquila (Άκουιλα), Salerno (Σαλέρνο), Udine (Ούντινε), Cosenza (Κοσέντζα), Carlo Cattaneo (Καστελλάντζα), Politecnico di Torino (Τορίνο), IUAV di Venezia (Βενετία), Trento (Τρέντο), Napoli “Federico II” (Νάπολη), Napoli “Parthenope” (Νάπολη), Basilicata (Μπασιλικάτα)

 

Πανεπιστήμια Άλλων Χωρών

 

Συνήθως 3+1 έτη υποχρεωτικής φοίτησης.