Global Education - Σπουδές στο Εξωτερικό


Αρχική » Πολιτικός Μηχανικός στην Ιταλία

Πολιτικός Μηχανικός στην Ιταλία

 

Η ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού περιλαμβάνει μία σειρά από επιμέρους υπο-ειδικότητες (π.χ. Γεωτεχνική, Υδραυλική, Κατασκευαστική, Μεταφορών, Πολιτικός Μηχανικός για τη μείωση κινδύνων κ.ά.). Ο φοιτητής που θα επιλέξει να σπουδάσει την ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού στην Ιταλία, έχει να επιλέξει μεταξύ πολλών ιταλόφωνων προγραμμάτων που προσφέρονται από πολυάριθμες κρατικές και ιδιωτικές Σχολές. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο, υπάρχουν κάποια αγγλόφωνα προγράμματα (π.χ. από το Πανεπιστήμιο του Κασίνο ή της Παβίας). Σε πτυχιακό επίπεδο, η Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου (Politecnico di Milano), από το τρέχον ακαδημαϊκό έτος (2012-3) προσφέρει αρκετά αγγλόφωνα προγράμματα. Για να μπορέσει ο πτυχιούχος εξασκήσει το επάγγελμά του στην Ιταλία, υποχρεούται να διαγωνιστεί στις ετήσιες κρατικές εξετάσεις.

Η διάρκεια των σπουδών στην ειδικότητα του Πολιτικού Μηχανικού κυμαίνεται από τρία (3) έως πέντε (5) έτη. Ο τριετής κύκλος ισοδυναμεί με πτυχίο ΤΕΙ, οπότε προτείνεται στους φοιτητές να επιλέξουν τον πενταετή κύκλο (5 συναπτά έτη, ή 3+2 για αυτούς που εισήχθησαν τελευταίοι, με ενδιάμεσο διαγωνισμό για να συνεχίσουν στο τέταρτο έτος). Η ολοκλήρωση του πτυχιακού κύκλου σπουδών περιλαμβάνει και τελικές εξετάσεις. Τα δίδακτρα στα κρατικά Πανεπιστήμια καθορίζονται με βάση δύο κριτήρια, όπως συμβαίνει με όλες τις ειδικότητες: α) το ετήσιο εισόδημα του υποψηφίου και β) την κατάταξη της ειδικότητας από το ίδιο το Πανεπιστήμιο σε κατηγορίες ακρίβειας. Εν τούτοις, κάθε φοιτητής, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, καλείται να καταβάλει ένα μικρό, πάγιο ποσό στην αρχή κάθε ακαδημαϊκής χρονιάς, που κυμαίνεται 150-500 Ευρώ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ένας οικονομικά αδύναμος φοιτητής θα πληρώσει, ενδεχομέωνς, μόνο το πάγιο ποσό, ενώ ένας εύρωστος μπορεί να πληρώσει έως και 4.000 Ευρώ ανά έτος. Στα ιδιωτικά Ιδρύματα, τα δίδακτρα μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερα. Ωστόσο, για τους οικονομικά ασθενέστερους προβλέπονται υποτροφίες και φοιτητικά δάνεια, που διατίθενται μέσω του κρατικού φορέα DSU (Diritto allo studio universitario). Στα ανωτέρω έξοδα πρέπει να προστεθούν εκείνα της διαμονής και της διαβίωσης, που αγγίζουν τα 500 Ευρώ ανά μήνα.

Η εισαγωγή στα προγράμματα Πολιτικών Μηχανικών είναι ελεύθερη εξετάσεων. Για την εγγραφή του σε ένα σχετικό πρόγραμμα, ο ενδιαφερόμενος αρκεί να προσκομίσει στη γραμματεία του Πανεπιστημίου τα απαιτούμενα έγγραφα, καταβάλοντας παράλληλα κι ένα μικρό ποσό. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποια τμήματα ζητούν ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις (όπως στην περίπτωση της Φαρμακευτικής), οπότε ο υποψηφίος πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος, πριν επιλέξει το πρόγραμμα που επιθυμεί. Έναν σημαντικό παράγοντας για την ύπαρξη ή μη εξετάσεων αποτελεί η σχέση του αριθμού των αιτούντων με τις προσφερόμενες θέσεις. Αν ο αριθμός των ενδιαφερόμενων είναι πολύ υψηλός, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για την ύπαρξη εισαγωγικού τεστ.

Αγγλόφωνα προγράμματα Πολιτικού Μηχανικού προσφέρονται από το ακόλουθο Πανεπιστήμιο:
Politecnico di Milano (Μιλάνο)

Ιταλόφωνα προγράμματα Πολιτικού Μηχανικού προσφέρονται από:
Udine (Ούντινε), Trieste (Τεργιέστη), Trento (Τρέντο), Torino (Τορίνο), Salerno (Σαλέρνο), Roma Tre (Ρώμη), La Sapienza (Ρώμη), Regio Calabria (Καλαβρία), Pisa (Πίζα), Perugia (Περούτζια), Pavia (Παβία), Palermo (Παλέρμο), Padova (Πάντοβα), Napoli (Νάπολη), Napoli “Federico II” (Νάπολη), Napoli “Parthenope” (Νάπολη), Modena (Μοδένα), Messina (Μεσσίνα), Salento (Σαλέντο), Università degli Studi de l’ Aquila (Άκουιλα), Genova (Γένοβα), Firenze (Φλωρεντία), Ferrara (Φερράρα), Catania (Κατάνια), Calabria (Καλαβρία), Cagliari (Κάλιαρι), Brescia (Μπρέσια), Bologna (Μπολόνια), Bari (Μπάρι), Università degli Studi della Basilicata (Μπασιλικάτα), Cassino (Κασίνο)

 

Άλλες ειδικότητες στην Ιταλία

 

Ιταλόφωνα προγράμματα προσφέρονται από τα ακόλουθα Ιδρύματα: