Τάργκου Μούρες Ιατρική

Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Τάργκου Μούρες

Το Ιατρικό και Φαρμακευτικό Πανεπιστήμιο στο Τάργκου Μούρες (University of Medicine and Pharmacy - Targu Mures) ιδρύθηκε το 1948. Το κτηριακό συγκρότημα, που κατασκευάστηκε το 1908, στέγαζε αρχικά την ουγγρική στρατιωτική σχολή. Από το 1962, οπότε σημειώθηκε μία γενικότερη ανάπτυξη στην πόλη, ο αριθμός των φοιτητών έχει αυξηθεί σημαντικά. Μετά την ρουμανική Επανάσταση του 1989, κατά την οποία έπεσε το ολοκληρωτικό καθεστώς του Κομμουνισμού, το Πανεπιστήμιο έχει εκσυγχρονιστεί και επεκταθεί, προσφέροντας ποιοτικές σπουδές στους φοιτητές της, που πλέον προέρχονται από όλη την Ευρώπη. Σήμερα, αποτελείται από τρεις σχολές: Ιατρική, Οδοντιατρική και Φαρμακευτική και εκτός από τους προπτυχιακούς κύκλους σπουδών, προσφέρονται διάφορα μεταπτυχιακά, διδακτορικά και μεταδιδακτορικά προγράμματα σε μία σειρά από ειδικότητες. Επιπροσθέτως, το Ίδρυμα έχει να επιδείξει σημαντικό ερευνητικό έργο, διαθέτοντας ακόμη και το δικό του τυπογραφείο, από το οποίο κυκλοφορούν επιστημονικές μελέτες.

Kύκλος μαθημάτων Έναρξη μαθημάτων Ετήσια Δίδακτρα (€)
Ιατρική (Αγγλικά) 3η Οκτωβρίου 5.000
Ιατρική (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 4.000
Ειδικότητα (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 5.000
Κινησιοθεραπεία και Αποκατάσταση (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 900
Βοηθός Φαρμακοποιού (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 900
Φυσικη Αγωγή και Αθλήματα (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 900
Βοηθός Ιατρικού Εργαστηρίου (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 900
Διδακτορικό (Ρουμανικά) 3η Οκτωβρίου 5.000
Ελάχιστα συνολικά έξοδα διαβίωσης 500 €/ μήνα
Τρόφιμα 250-300 / μήνα
Ξενώνας 50-80 / μήνα
Ενοικίαση ενός ιδιωτικού διαμερίσματος 180-300 / μήνα
Δωμάτιο σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα 70-100 / μήνα
Σπουδαστική ταξιδιωτική κάρτα 5-10 / μήνα

Το Τάργκου Μούρες (Targu Mures) είναι η 16η μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, με πληθυσμό 128.000 κατοίκους. Βρίσκεται στα ΒΔ της Ρουμανίας. Η πρώτη αναφορά στην πόλη γίνεται στα 1332, υπό το λατινικό όνομα Novum Forum Siculorum. Το σημερινό της όνομα το έλαβε κατά τον Μεσοπόλεμο. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη εκβιομηχανίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κομμουνιστική κυβέρνηση.
Μετά την πτώση του Κομμουνισμού το 1990, το Targu Mures έγινε το θέατρο των συγκρούσεων διαφόρων εθνικών ομάδων. Σήμερα, στην πόλη διαμένει ένα σεβαστό ποσοστό Ούγγρων (περίπου 44%), που αποτελεί τη σημαντικότερη εθνική μειόνοτητά της περιοχής. Επίσης, στην πόλη υπάρχει ένα μικρό ποσοστό Γερμανών, Εβραίων και Αθίγγανων. Η οικονομία του Τάργκου Μούρες στηρίζεται κυρίως στη βιομηχανία του (τρόφιμα, ξύλα, δέρμα κ.ά.). Επίσης, είναι γνωστό για το διεθνές μουσικό φεστιβάλ Peninsula / Félziget που οργανώνεται σε ετήσια βάση από το 2003.
Σε επίπεδο πολιτισμού, η πόλη διαθέτει αρκετά αξιόλογα μνημεία, στα οποία συγκαταλέγονται πολλές εκκλησίες, όπως είναι ο μπαρόκ ναός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή και η Διαμαρτυρόμενη εκκλησία. Υπάρχουν επίσης ναοί λατρείας διαφόρων άλλων αιρέσεων και θρησκειών, όπως είναι η εβραϊκή συναγωγή και η εκκλησία των Ουνιτών. Ἀλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τα παλιά φρούρια (15ου αιώνα), το παλάτι (αρχές 20ου αιώνα), το δημαρχείο (μέσα 20ου αιώνα) και την Ιατρική Σχολή (1945-8).

ΕΓΓΡΑΦΗ

Απαιτείται ένα τυπικό τεστ εισόδου στα ΑΓΓΛΙΚΑ σε περίπτωση που ο υποψήφιος δεν έχει καλή γνώση της γλώσσας. Η εγγραφή στο Πανεπιστήμιο είναι άμεση και επιτυγχάνεται ουσιαστικά με το απολυτήριο του Λυκείου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

 • Αίτηση Πανεπιστημίου
 • Επικυρωμένο αντίγραφο απολυτηρίου με σφραγίδα Χάγης
 • 4 φωτογραφία διαβατηρίου
 • Φωτοτυπία διαβατηρίου ή ταυτότητας
 • Την πλήρη ενημέρωση των υποψηφίων και των γονέων τους για τις δυνατότητες φοίτησης στα ξένα Πανεπιστήμια καθώς και την παροχή συμβουλών που θα βοηθήσει στην τελική επιλογή του σπουδαστή. Για το σκοπό αυτό γίνονται προκαθορισμένες παρουσιάσεις στα γραφεία μας με χρήση Διαδραστικού πίνακα ή μέσω Skype για όσους δεν έχουν δυνατότητα φυσικής παρουσίας.

 • Την συμπλήρωση και αποστολή των αιτήσεων στα Πανεπιστήμια καθώς και τη συγκέντρωση και μετάφραση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών στην Αγγλική γλώσσα ή τη γλώσσα της χώρας του Πανεπιστημίου.

 • Φροντίζουμε για την επιτυχία του υποψήφιου σπουδαστή στο τεστ εισόδου (εάν υπάρχει) μέσω φροντιστηριακών μαθημάτων που παρέχονται στο Κέντρο μας κατά την θερινή ή χειμερινή περίοδο, ανάλογα με τo χρόνο έναρξης του A' εξαμήνου σπουδών.

 • Παρέχουμε σειρά μαθημάτων της αντίστοιχης γλώσσας της χώρας του Πανεπιστημίου, προκειμένου οι σπουδαστές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής κατά το πρώτο διάστημα της διαμονής τους και προαιρετικά ενισχυτικά μαθήματα Αγγλικής γλώσσας, με έμφαση στην ορολογία, για όσους δεν έχουν ‘‘πολύ καλή’’ γνώση αυτής και πρόκειται να εγγραφούν σε Αγγλόφωνα τμήματα Πανεπιστημίων.

 • Παρέχουμε μαθήματα εκμάθησης της γλώσσας του Πανεπιστημίου στο οποίο επιθυμεί να φοιτήσει ο υποψήφιος, για όσους πρόκειται να εγγραφούν σε μη Αγγλόφωνα προγράμματα ή ακολουθούν τη διαδικασία εγγραφής σε προπαρασκευαστικό έτος, το οποίο μπορεί να πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.

 • Αναλαμβάνουμε την εγγραφή των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της επιλογής τους, την εξεύρεση στέγης (Φοιτητική εστία ή κατοικία), την εγκατάσταση και τον εγκλιματισμό τους στο νέο περιβάλλον καθώς και την διεκπεραίωση διαφόρων διαδικαστικών θεμάτων.

 • Κατά την διάρκεια των σπουδών και μέχρι την αποφοίτηση τους παρακολουθούμε την Ακαδημαϊκή πορεία των σπουδαστών και παρέχουμε οποιαδήποτε ακαδημαϊκή υποστήριξη χρειαστεί.
Το Αγγλόφωνο τμήμα της Ιατρικής οδηγεί σε MSc διάρκειας 6 ετών και οι απόφοιτοι έχουν το πλεονέκτημα της απόκτησης ειδικότητας από αυτές που προσφέρει το Πανεπιστήμιο.

Τα προγράμματα που διδάσκονται στα Ρουμανικά είναι Ιατρική (MSc: 6 έτη σπουδών) και επιπλέον Κινησιοθεραπεία και Αποκατάσταση (BSc: 3 έτη σπουδών, MSc: 2 έτη σπουδών), Βοηθός Φαρμακοποιού (BSc: 3 έτη σπουδών), Φυσικη Αγωγή και Αθλήματα (BSc: 3 έτη σπουδών), Βοηθός Ιατρικού Εργαστηρίου (MSc: 2 έτη σπουδών). Για τα Ρουμανικά προγράμματα απαιτείται η παρακολούθηση προπαρασκευαστικού έτους που πραγματοποιείται στη Ρουμανία.

Όλα τα προαναφερθέντα Πανεπιστημιακά προγράμματα είναι αναγνωρισμένα από το Ελληνικό Δημόσιο (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., πρώην Δ.Ι.Κ.Α.Τ.Σ.Α.) μετά την είσοδο της Ρουμανίας στην Ε.Ε. το 2007. Οι απόφοιτοι μπορούν να πάρουν άμεσα άδεια άσκησης επαγγέλματος στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Παροχές

Χαμηλά
Δίδακτρα
Καθοδήγηση
για την επιλογή
Ειδικότητας
Αναγνώριση
των πτυχίων
(από Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.)
Πλήρης Υποστήριξη
στην Μετεγκατάστασή σου